TURISM

Lacul Beliș Fântânele a fost amenajat în perioada 1970-1974 cu scop hidroenergetic, pe cursul Râului Someșul Cald, fiind un lac artificial de acumulare. Este situat în Munții Apuseni, la confluența dintre Munții Gilăului situați la est, Munții Vlădeasa situați la vest și Muntele Mare situat la sud, la o altitudine de 1050 m. S-a format pe vatra vechiului sat Beliș în anii 1980 și este alimentată de 2 râuri Someșul Cald care intră în lac în zona Doda Pilii, întinzându-se pe o distanță de 20 km și Râul Beliș (pe o lungime de 12 km) cu intrare în lac în cătunul Ciurtuci.

În nordul acestui lac localizăm satele Dealu Botii, Bălcești și Beliș, în partea sudică cătunul Ciurtuci și satul Poiana Horea, în vest Giurcuța de Sus și satul Smida iar la est satul Mărișel Adâncimea apei crește brusc de la 1 m de mal la 5-6 m la 3 m de mal, iar în zona barajului este de 96 m iar adâncimea medie 40 m, apa fiind în general limpede iar ph-ul apei este de 7,5.
Lacul are o suprafață de 826 hectare și un volum de 225 milioane de metri cubi și a fost dat în folosință în 1977. Monumentul dedicat evenimentului de la 1918.
Biserica de lemn (strămutată din Giurcuţa de Jos – monument istoric).
Pensiuni Turistice Beliş.

Image module
Biserica Urmanczy
Biserica de sub lac
Image module

Biserica Urmanczy – biserica de sub lac cum este numita sau mai bine zis biserica din lac, situata in satul Belis judetul Cluj, iese la iveala in perioadele secetoase din adancurile lacului de acumulare Belis-Fantanele. Biserica romano-catolica a fost construita in anul 1913 de catre magnatul Ioan Urmanczy si este singura dovada a existentei satului Belis in stravechea vatra. Pe zidurile biserici din lac se mai pot vedea si astazi, in ciuda situarii acesteia in apa, picturile de pe peretii bisericii care reprezinta ingeri si fresce biblice.

Istoria bisericii de sub lac – cum a ajuns biserica in lac
In anii 1972-1973 a fost deviat cursul Somesului Cald printr-o galerie, pentru crearea barjului Fantanele in cadrul operatiunilor de amenajare hidroenergetice Somes. Barajul de la Fantanele cu o inaltima de 92 m si cu un volum urias de apa urma sa transforme acest potential in energie pentru punerea in miscare a turbinelor si generatoarelor centralei electrice subterane de la Marisel, printrun tunel subteran de 8475 m lungime.